PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010 NOTICE

  • NOTICE UNDER THE PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010 

    The Personal Data Protection Act 2010 (the “Act”), which regulates the processing of personal data in commercial transactions, applies to Yayasan Sime Darby (“our”, “us” or “we”). For the purpose of this written notice (“Notice”), the terms “personal data” and “processing” shall have the same meaning as prescribed in the Act. This Notice serves to inform you that your personal data will be and/or have been processed by us or on our behalf and you hereby give your consent to the processing of your personal data. 

    This Notice serves to inform you that your personal data will be and/or have been processed by us or on our behalf and you hereby give your consent to the processing of your personal data. 

    Your personal data may include but not limited to your name, address, e-mail address, photograph, birth date, phone numbers, identification card and/or passport number, race, gender, bank details, academic results, medical information, language and/or communication channel preferences (collectively, “personal data’) and all other personal data we again collect from you on any subsequent occasion.

    Your personal data was or is to be collected and further processed for:

    1. understanding your needs;
    2. communicating with you;
    3. responding to your inquiries;
    4. providing and improving our products and services to you;
    5. administering and conducting assessment of your application to get sponsorship/scholarship from us;
    6. processing of payment transactions to you;
    7. security and fraud prevention purposes;
    8. internal record keeping;
    9. our corporate governance;
    10. administration purposes;
    11. surveys and trend analysis;
    12. academic research;
    13. branding, communications and corporate affairs purposes which include publication in YSD’s printing materials, website and/or electronic media as well as external parties’ printing materials and/or electronic media;
    14. legitimate business activities;
    15. complying with any legal requirements; and
    16. such other purposes directly related to the foregoing.

    (collectively, the “Purposes”).

    Your personal data was or is to be collected from forms, including but not limited to Application for Scholarship/Sponsorship Form, Registration Form, emails, phone calls, referrals and all other documentation submitted by you to us, all other information that you may provide us from time to time, and from third parties, including but not limited to hospitals and insurance companies.

    You have the right to request access to and to request correction of your personal data and to contact us with any inquiries or complaints in respect of your personal data (including the possible choices and means for limiting the processing of your personal data or to cease or not begin processing your personal data for purposes of direct marketing) from:

    Personal Data Protection Officer, Yayasan Sime Darby
    Block C, Level 2, Plantation Tower, 
    No.2, Jalan PJU 1A/7, Ara Damansara,
    47301 Petaling Jaya, Selangor
    Telephone No.: +603 7623 7111
    Fax No.: +603 7623 7123

    Subject to provisions of the Act:

    1. you may, upon payment of a prescribed fee, make a data access request in writing to us; and
    2. we may refuse to comply with a data access request or a data correction request and shall, by notice in writing, inform you of our refusal and the reasons of our refusal.

    We disclose or may disclose your personal data to companies within the Sime Darby Group (including the holding company, subsidiaries, associated, related and affiliated companies as well as their subsidiaries, associated, related and affiliated companies, both local and international), whether present or future (collectively, “the Group”), business partners or to any third party organisations or persons providing administration (including but not limited to cloud storage and maintenance of records) or other services to the Group, or involved in any corporate exercises undertaken by the Group, within or outside Malaysia, or for the purpose of fulfilling our obligations to you in respect of the Purposes.

    We may require your assistance if the personal data relating to other persons is required to process your personal data for the Purposes and you hereby agree to use your best endeavours to assist us when required.

    We may transfer your personal data to a place outside Malaysia and you hereby give your consent to the transfer.

    You are responsible for ensuring that the information you provide us is accurate, complete, not misleading and is kept up to date.

    In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Melayu version of this Notice, the English version shall prevail over the Bahasa Melayu version.

    We trust that you will consent to the processing of your personal information, and that by signing below or by giving us a written consent, you have read, understood and accepted the statements and terms herein.

    YAYASAN SIME DARBY

  • NOTIS DI BAWAH AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010 

    Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta” tersebut) yang mengawal selia pemprosesan data peribadi dalam transaksi komersial, terpakai kepada Yayasan Sime Darby (“kami”). Untuk tujuan notis bertulis ini (“Notis”), terma-terma “data peribadi” dan “pemprosesan” mempunyai maksud yang sama seperti yang ditakrif dalam Akta tersebut. 

    Notis ini bertujuan untuk memaklumkan kepada anda bahawa data peribadi anda akan dan/atau telah diproses oleh atau bagi pihak kami dan anda dengan ini memberikan persetujuan anda bagi pemprosesan data peribadi anda. 

    Data peribadi anda mungkin termasuk, tetapi tidak terhad kepada nama anda, alamat kediaman, alamat e-mel, gambar, tarikh lahir, nombor telefon, nombor kad pengenalan dan/atau pasport, bangsa, jantina, maklumat bank, keputusan akademik, maklumat perubatan, bahasa dan/atau pilihan saluran komunikasi anda (secara kolektif, “data peribadi”) dan semua data peribadi lain kami sekali lagi kumpul daripada anda pada bila-bila masa kemudiannya.

    Data peribadi anda telah atau akan dikumpulkan dan diproses selanjutnya untuk:

    1. memahami keperluan anda;
    2. berhubung dengan anda;
    3. menjawab pertanyaan anda;
    4. memberikan dan memperbaik produk dan perkhidmatan kami kepada anda;
    5. mentadbir dan membuat penilaian permohonan anda bagi mendapatkan tajaan daripada kami;
    6. memproses transaksi pembayaran kepada anda;
    7. keselamatan dan pencegahan penipuan;
    8. penyimpanan maklumat;
    9. tadbir urus korporat kami;
    10. urusan-urusan pentadbiran;
    11. tinjauan dan analisis kecenderungan;
    12. penyelidikan akademik;
    13. penjenamaan, komunikasi dan hal ehwal korporat kami termasuk penerbitan di dalam mana-mana bahan bercetak, laman web dan/atau media elektronik kepunyaan kami serta di dalam mana-mana bahan bercetak dan/atau media elektonik kepunyaan pihak-pihak luar;
    14. kegiatan-kegiatan perniagaan sah;
    15. memenuhi apa-apa kehendak undang-undang; dan
    16. maksud-maksud lain yang berhubungan secara langsung dengan yang tersebut di atas.

    (secara kolektif, “Maksud-maksud” tersebut).

    Data peribadi anda telah atau akan dikumpulkan daripada borang-borang, termasuk tetapi tidak terhad kepada Borang Permohonan Tajaan/Biasiswa, borang pendaftaran, e-mel, panggilan telefon, rujukan dan segala dokumen yang telah dihantar oleh anda kepada kami, semua maklumat lain yang anda mungkin akan berikan kami dari masa ke semasa, dan dari pihak ketiga termasuk tetapi tidak terhad kepada hospital dan syarikat insurans.

    Anda berhak untuk meminta akses kepada dan meminta pembetulan terhadap data peribadi anda dan untuk menghubungi kami tentang apa-apa pertanyaan atau aduan berkenaan dengan data peribadi anda (termasuk pilihan-pilihan dan cara-cara yang mungkin untuk menghadkan pemprosesan data peribadi anda atau untuk memberhentikan atau tidak memulakan pemprosesan data peribadi anda bagi maksud pemasaran langsung) daripada:

    Pegawai Pelindungan Data Peribadi, Yayasan Sime Darby 
    Block C, Level 2, Plantation Tower, 
     No.2, Jalan PJU 1A/7, Ara Damansara, 
    47301 Petaling Jaya, Selangor 
    No. Telefon: +603 7623 7111 
    No. Fax: +603 7623 7123

    Tertakluk kepada peruntukan-peruntukan Akta tersebut:

    1. Anda boleh, apabila dibayar fi yang ditetapkan, membuat suatu permintaan mengakses data secara bertulis kepada kami; dan
    2. Kami boleh enggan mematuhi permintaan mengakses data atau permintaan pembetulan data dan hendaklah, melalui notis bertulis, memaklumkan anda mengenai keengganan tersebut dan sebab-sebab bagi keengganan tersebut.

    Kami menzahirkan atau boleh menzahirkan data peribadi anda kepada syarikat-syarikat di dalam Kumpulan Sime Darby (termasuk syarikat induk, anak-anak syarikat, syarikat-syarikat yang berkaitan dan syarikat-syarikat sekutu serta anak-anak syarikat, syarikat-syarikat yang berkaitan dan syarikat-syarikat sekutu mereka tempatan dan juga antarabangsa), samada pada masa sekarang atau pada masa hadapan (secara kolektif, “Kumpulan”), rakan niaga atau kepada mana-mana organisasi pihak ketiga atau pihak yang menyediakan perkhidmatan pentadbiran (termasuk tetapi tidak terhad kepada ruang simpanan awan dan penyelengaraan rekod-rekod) atau perkhidmatan lain kepada Kumpulan, atau terlibat dalam mana-mana perlaksanaan korporat yang dilaksanakan oleh Kumpulan, di dalam atau di luar Malaysia bagi tujuan memenuhi obligasi kami kepada anda berkaitan dengan Maksud-maksud tersebut.

    Kami mungkin mengkehendaki bantuan anda jika data peribadi yang berhubungan dengan orang lain dikehendaki untuk memproses data peribadi anda untuk Maksud-maksud tersebut dan anda dengan ini bersetuju untuk menggunakan usaha terbaik anda untuk membantu kami bila dikehendaki.

    Kami boleh memindahkan data peribadi anda ke sesuatu tempat di luar Malaysia dan anda dengan ini memberikan persetujuan anda terhadap pemindahan tersebut.

    Anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa maklumat yang anda berikan kami adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini.

    Sekiranya terdapat apa-apa ketidakselarasan antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Melayu dalam Notis ini, versi Bahasa Inggeris akan mengatasi versi Bahasa Melayu.

    Kami percaya bahawa anda akan memberi persetujuan untuk pemprosesan maklumat peribadi anda, dan dengan menandatangani borang ini atau dengan memberi persetujuan bertulis, anda mengaku bahawa anda telah membaca, memahami dan menerima pernyataan-pernyataan dan terma-terma yang terkandung di dalam ini.

    YAYASAN SIME DARBY

View Sitemap
© Copyright 2018 Yayasan Sime Darby (85945-W). All Rights Reserved.
Last Updated: 
18 Jul 2018
Ooops!
Generic Popup